Berlin!

Neljä päivää suuressa kaupungissa, maaliskuussa 2015

takaisin

Keskiviikko 1/4.

Berliini, päivä 3.

Viivelähtö tänäänkin, mutta heti suoraan asiaan. Metroilimme itsemme katselemaan hylättyä Itä-Saksalaista kylpyläkompleksia, vähän niinkuin Serenaa, mutta 80-luvulta. Tai no, sieltähän sekin on. Paikka löytyi pienen harhailun jälkeen, ja sisäänkin päästiin ihan kävelemällä. Aluksi vähän kuumotti, että soittaako joku kytät tai huutaako ohilipuva mummo saksalaisia kirouksia. Ketään ei kuitenkaan kiinnostanut.

Täällä oli todellakin käyty ennenkin, ikkunoita rikottu ja seiniä maalattu. Ison lasitalon nurkassa kasvoi vielä ihan oikea palmu, miten lienee selvinnyt talvista... Villiintynyt puutarha jatkui, ohitimme vesiliukumäen palasia ja loputtomasti tyhjiä spraypurkkeja. Rakennusten sisällä oli lähinnä hohkavankylmää pimeää, kosteaa ja epäkiinnostavaa, kunnes kampesin sisään laudoitetun lasioven rikkinäisestä alaruudusta. Hämmennyksen huokaus pääsi hipistä; seisoin valtavassa hallissa, joka oli täynnä erilaisia kiemurtelevia uima-altaita ja mielipuolisia kaakeliluomuksia - kaikki täyteenmaalattuja ja piirrettyjä, roskaisia, tahmeita. Graffitoidut kattoikkunat hohtivat kuin lasimaalaukset, jossain haukkui koira.

Kiertelimme halleissa ja huoneissa kuvailemassa ja ihmettelemässä - tämä oli hieno paikka joskus muinoin, kuulemma myös todella suosittu ennen muurin murtumista. Alamäki alkoi kuitenkin nopeasti, ja lopulta lastenaltaassa kellunut rotanpaska katkaisi kamelin selän.

Toimistoissa oli tärkeitä papereita vuodelta 85, keittiössä loputtomasti lasinalusia, ulkoaltaissa liejupohja ja kymmenen senttiä vettä. Kyltti varoitti sukeltamasta, kun on niin matalaa. Hmm. Muitakin turisteja nähtiin, englantia puhuva iso porukka toi mukanaan tuliterän vaahtomuovipatjan (tätäkö varten melkein joka korttelissa on madrazen outlet?) ja useita koreja juomaa. Toinen porukka yritti rakentaa trukkilavoista ja metalliaidoista tikkaita katolta alaspäin - ylös olivat kyllä päässeet kaiken sen roinan kanssa. Vaan mikäpä siinä bilettäessä, jännä paikka ja lämmin ilma - auringossa suorastaan kuuma. Kiipesin torniin, josta liukumäki ennen lähti, lasku omalla vastuulla, edelleen, vaikkei koko mäkeä enää ollut. Näkymä oli tavallaan lohduton ja toisaalta todella hienon apokalyptinen. Luonto ottaa omansa ja nuorison pitää saada harrastaa.

Ajelimme takaisin ytimeen, koska Dada Falafelissä oli käytävä ja kuva shawarmasta otettava. Viereisestä kalliista luomukaupasta hankimme puistoeväät, hintava pienpanimo-olut maksoi kolme euroa pullo. Se maistui spitaalisen hyvältä Spreen rannalla, tuomiokirkon takana, tv-torni päästä kasvaen, ainakin kuvissa. Ohilipuvien jokilaivojen turistit vilkuttivat maanisesti, vaikka kukaan ei vastannut - yllättävän moni oli selvästikin luokkaretkellä, erikoisteinit erikoishousuissaan aina jonon viimeisinä. Mustat silmärajaukset, niitit ja tylsistynyt ilme eivät mene ikinä pois muodista.

Sitten tarkistamaan Haus Schwarzenbergin katutaiteet. Turisteja on vuosi vuodelta enemmän, melkein inhottaa olla osa samaa laumaa - mutta minkäs teet, tarjonta on täällä parempi kuin ehkä missään. Seinät täynnä pientä ja oivaltavaa, isoa ja taidokasta, herkkää, voimakasta, rumaa, piruilevaa... Ei todellakaan pelkkää reviirimerkkiä ja suherotägiä. Hippi suosittelee, vaikkei tahtoisi.

Krista meni kosmetiikkakauppaan, itse etsin automaattia. Kulmalla olikin pankki, josta löysin neljää eri laatua: otto, talletus, laskunmaksu ja joku muu - ehkä sieltä sai sijoitusneuvoja. Muistan nähneeni nykytaiteen, jossa kasvi oli kytketty elektrodeilla tietokoneeseen, joka arpoi ruudulle pörssiosakkeita - kasvi tavallaan päätti, myydäänkö vai ostetaanko. Se oli hieman voitolla.

Ostimme taas kaupasta kaikkea kummallista, kuten edellämainitun pastapizzan ja poistuimme kämpille syömään. Warschauer Straßen aseman kojusta vielä ranteenpaksuinen kebabrulla, täyttä asiaa kolmella eurolla. Kolikkovaranto kasvaa uhkaavasti, käteisen kanssa ei osaa enää toimia. Lompakko painaa kilon.

Eilisistä sarjisostoista mainittakoon mainio Hipster Hitler ja tänään juoduista oluista Hopfenzupfer. Three reichs and you're out.

Näyttää tulevan nätti päivä - ja metro.

Haista itse, tuumii kissa.

Vanhoista metroista voi joskus saada näköalapaikan.

Juuri tällä pätkällä ei tietenkään ole oikein mitään näkemistä, paitsi tuo shikaani.

Toisessa metrossa kuskina Isä Mitro.

Kukkia hautausmaan portilla.

Tylsän kanavan yli ja oikealle.

Ja kas: Badeparadies BLUB.

Ihan pelkkää paratiisia. Kasvihuoneesta puuttuu lasit.

Käykää toki peremmälle.

"Kaik pittää ain hajoottaa."

Sillasta puuttuu pala eli portaat, en viitsi hypätä.

Ulkoa löytyy aito ja elävä palmu. Miten lie selvinnyt.

Saunamökkejä.

Kelomökki sisältä. Makuupussi takassa ja lattialla paskaa - ihmisen paskaa.

Blub?

No tulipas ylivalottunut otos... eikun sehän on maalia.

Tekninen yksityiskohta.

Onkohan tuolla alhaalla mitään?

No ei, nihkeänkostea ja pimeä käytävä vain.

Vesiliukumäki, some assemblies required.

Tunnelma käy yhä paratiisimaisemmaksi.

Saksalainen hopeapaju.

Tuosta tornista lähti varmaan joskus liukumäki.

Kohta siitä ei lähde mitään, edes irti.

Mahtaako tuollakaan olla mitään? Lasioven alaruudusta sisään ja...

...no niin!

Että tällainen tapaus. Klikkaa isommaksi (uusi ikkuna)

Edellisessä kuvassä näimme portaat. Hippi ylös.

Välitasanne.

Laskeminen omalla vastuulla. Hmm.

Tilukset tarkastetaan.

Katolla oli juopottelevia teinejä ja melkoisen lämmin.

Nää on mun maita.

Laittiassa luki lovers point tai jotain vastaavaa. En ehkä lähtis.

Eikös jossain levynkannessa ole tuollainen lamppu?

Takaisin maanpinnalle, tavallaan.

On tämä ollut hieno paikka 80-luvun Itä-Saksassa.

Iso allas, varmaankin sellainen jossa on keinotekoisia aaltoja.

Jopa saksaa osaamaton aistii kirjeen kireän sävyn.

Nykyajan lasimaalaukset.

Pyörällä päästään.

Mä hoidan, mä hoidan.

Lisää lasimaalauksia ja kummallisia betoni-igluja.

Sisäpuolelta tällaisia.

Drink - drank - drunk. Dr. Ank.

Näkyyköhän noista aukoista jotain?

Kas, päivää neiti.

Terve sullekin.

Hippi vaeltaa kaukaisuuteen.

Kas, tuolta pääsee ulos.

Ulkona on melkein kesä.

Hippikin on melkein ulkona. Rohkeasti nyt!

Sama hieman ylempää.

Siinä skeittaajille poolia. Omat harjat mukaan.

Nämähän on ihan naamat.

takaisin

edellinen - seuraava